În scopul ocrotirii sănătăţii populaţiei şi protecţiei mediului, Ministerul Mediului se adresează cu un apel faţă de toţi cetăţenii republicii, autorităţile centrale şi locale, asociaţiile obşteşti de mediu şi sănătate, pentru a preveni poluarea aerului atmosferic în rezultatul arderii anvelopelor practicată în unele regiuni ale ţării în noaptea de Paşti.
Aspectul tradiţional al acestui ritual cunoscut sub numele de „Denii” a comportat de-a lungul timpului un mesaj de purificare prin organizarea unor ruguri care foloseau material lemnos şi resturi vegetale.
În perioada contemporană aspectul de purificare s-a transformat în unul de poluare, dat fiind faptul că se foloseşte în calitate de material de ardere – anvelopele de cauciuc. Arderea liberă a anvelopelor emană în atmosferă circa 23 substanţe chimice periculoase, inclusiv: oxidul de carbon, oxizi de sulf, oxizi de azot, plumb, mercur, zinc, benzen, dioxine, policloruri bifenile şi hidrocarburi poliaromatice. 8 dintre substanţe reprezintă compuşi cancerogeni. Dioxinele se acumulează în plante, în ţesuturile animalelor, peştelui şi a omului. În dependenţă de caracteristica şi direcţia vîntului mdioxinele pot fi dispersate pînă la distanţa mai mult de 160 km.
Efectul asupra organismului uman a substanţelor nocive de la arderea anvelopelor: monoxid de carbon – o substanţă toxică care afectează celulele creierului, provocând hipoxie. De asemenea, compuşi toxici sunt hidrocarburile ce afectează sistemul nervos, sistemul respirator, provocând bronşită, exacerbarea unor boli cronice, astm, conduce la dezvoltarea de intoxicări pulmonare. Compuşi fenolici din aceste gaze toxice afectează funcţia hepatică, hepatită toxică şi cauzând exacerbarea bolilor cronice ale tractului gastro-intestinal.
Atunci când este arsă o tonă de anvelope în atmosferă se elimină 270 kg de fum negru (funingine) şi 450 kg de gaze toxice: benzopyrene, dioxine, furani, hidrocarburi aromatice policiclice, bifenili policloruraţi (PCB), arsenic, crom, cadmiu, bifenil, antracen, Fluorantenul figurează, piren, benzo (a) piren – lista poate continua. Doi dintre aceşti compuşi, bifenil şi benzo (a) piren, sunt cancerigeni puternice. Astfel, arderea de anvelope este extrem de dăunătoare mediului şi omului.
În acest context Ministerul Mediului reaminteşte că în conformitate cu art. 154 (1) al Codului Contravenţional al Republicii Moldova arderea neautorizată a anvelopelor se sancţionează cu o amendă în valoare de la 20 la 40 de unităţi contravenţionale sau 60 de ore de muncă în interesul public pentru persoanele fizice şi între 200 şi 300 de unităţi contraveneţionale pentru persoanele juridice.