BATERIILE UZATE ŞI EFECTELE ACESTORA ASUPRA MEDIULUI

Astăzi nu există gospodărie şi om care nu ar folosi echipamente care pentru a funcţiona au nevoie de baterii, a căror formă şi dimensiuni ce mai de întîlnite variază de la mărimea unui nasture pentru un copil pînă la mărimile unui acumulator de la maşinile auto. Aproape toţi ştim că acestea conţin substanţe toxice, dar puţini care ştiu care sunt ele.

Majoritatea bateriilor conţin substante toxice precum plumb, mercur, nichel, cadmiu, zinc, litiu ş.a. Aceste substanţe sunt deosebit de periculoase şi pot afecta sănătatea umană dacă se intră în contact cu acestea. Dacă bateriile se aruncă la coşul de gunoi, acestea vor ajunge cel mai probabil la gropile de gunoi din apropierea zonei în care trăiţi. După cum se ştie, după un anumit interval de timp bateriile se corodeaza şi apar scurgeri ale substanţelor toxice pe care le conţin. Odata ajunse în mediu, substanţele mai sus menţionate afectează grav calitatea acestuia, poluând apele, solul, plantele şi vieţuitoarele.

O caracteristică a acestor substanţe este faptul că acestea se acumulează de-a lungul timpului. Cu alte cuvinte, substanţele nu se risipesc, ci dimpotrivă se adună cantitativ pe măsură ce sunt absorbite de plante, insecte, animale şi în final de om. E nevoie de multe cicluri pentru ca substanţele să fie eliminate ca pericol din mediu. Mercurul de exemplu, cea mai periculoasă substanţă conţinută de baterii, aflat într-o baterie de dimensiuni mici, poate polua 500 litri de apa sau un metru patrat de sol pe o perioadă de aproximativ 50 de ani. Substanţele acestea toxice, odată ajunse în organism, pot provoca afecţiuni grave precum steriliate, pierderi de memorie, boli de inimă, cancer etc.

Prin urmare, reciclarea bateriilor devine absolut necesară. Aceasta ajută la economisirea resurselor, permiţând recuperarea metalelor valoroase cum ar fi nichelul şi cobaltul. În plus, utilizarea metalelor reciclate din baterii necesită un consum mai mic de energie (utilizarea nichelului reciclat necesita 75% mai puţină energie primară decât extracţia şi rafinarea lui în stare naturală). Ei bine ve-ţi spune voi iarăşi multă vorbă, dar mai bine ne-aţi spune ce putem face ? şi întrebarea firească – unde pot duce bateriile uzate ?

Vă spunem că există aşa locuri unde bateriile se pot colecta pentru a nu ajunge în gropile de gunoi, ci să fie depozitate corespunzător şi dacă e posibil chiar reciclate, noi vă vom oferi cîteva link-uri unde veţi putea afla multă informaţie utilă inclusiv şi ce priveşte punctele de colectare a bateriilor.

www.e-reciclare.md – se ocupă cu colectarea, depozitarea, tratarea, reciclarea tuturor tipurilor de deşeuri electronice, pentru mai multe detalii desigur accesaţi pagina web.

www.moldrec.md – o asociaţie non-profit ce activează în Republica Moldova, avînd ca scop promovarea culturii de reciclare a deşeurilor de echipamente electrice şi electronice prin intermediul elaborării unui sistem de gestionare a acestor deşeuri

www.reciclare.md – o sursă de informare despre problemele ecologice, în special problemele materialelor (deşeurilor) reciclabile, pagina oferă posibilitatea de a vedea harta punctelor de colectare a deşeurilor reciclabile, inclusiv adăugarea de către utilizator a punctelor de colectare pe care le cunoaşte.

www.baterec.md – reprezintă un proiect de colectare separată a bateriilor şi acumulatorilor uzaţi şi de conştientizare a populaţiei despre necesitatea colectării acestora, pentru mai multă informaţie accesaţi pagina web.

Vom încheia acest articol cu cîteva sfaturi practice pentru a reduce consumul de baterii:

  • Utilizaţi baterii ce pot fi reîncărcate (acumulatori) care au o durată de viaţă mult mai lungă
  • Evitaţi acumulatorii care conţin nichel şi cadmiu
  • Folosiţi aparate electrice şi electrocasnice ce permit utilizarea acumulatorilor
  • Faceţi solicitări autorităţilor locale pentru înfiinţarea de centre de colectare pentru baterii
  • Când bateriile sau acumulatorii devin deşeuri, înapoiaţi-le magazinelor de unde le-aţi achiziţionat sau la cele care fac colectări, pentru ca acestea să ajungă înapoi la producători în vederea reciclării
  • Răspândiţi vestea posibilităţii colectării bateriilor şi altor oameni.
Silvian Răcilă 
ONG "Renaşterea Rurală"
 
Sursa folosită: Internet

Loading

About

View all posts by